Hoeveelheid:

4 personen

Categorie:

Hoofdgerecht

 

Keuken:

Frans

 

Als je denkt aan klassieke gerechten, diegene waar grootmoeder steevast dikke punten scoort, is konijn met pruimen onmisbaar. Deze – soms wat vergeten – klassieker heeft dan ook alles om jong en oud te bekoren: veelzijdig, royaal van smaak, feestelijk en toch alledaags. Met dit nostalgische gerecht zal je zeker scoren. De portionering is voor 4 personen, voorbereidingstijd 20 minuten. Kooktijd 60 minuten.

Ingrediënten
• 4 konijnenbouten of één volledig, versneden, konijn
• 4 uien gepeld en in halve ringen gesneden
• 250 gram gedroogde en ontpitte pruimen
• 2 eetlepels pruimenconfituur of bruine suiker
• 2 eetlepels bloem
• 75 cl amberkleurig of bruin bier
• 2 eetlepels mosterd
• 4 laurierblaadjes
• 4 takjes tijm
• 3 kruidnagels
• boter
• natuurazijn
• peper en zout

 

Instructies

1. Smelt een royale klont boter in een ruime stoofpot. Kruid ondertussen de stukken konijn grondig met peper en zout.
2. Bruin de stukken konijn aan. Werk eventueel in delen om alle stukken vlees van een mooi korstje te voorzien.
3. Haal het vlees, dat nog lang niet gaar is, uit de stoofpot en laat even rusten. Voeg indien nodig wat verse boter toe en stoof in het braadvocht de halve uienringen.
4. Snijd ondertussen, indien nodig, de gedroogde pruimen in hapklare stukken en voeg ze toe aan de gestoofde ui. Doe er ook de pruimenconfituur (of bruine suiker bij) en bestuif met de bloem. Roer om en laat, op een zacht vuur, even bakken.
5. Leg de stukken konijn opnieuw in de pan en zet onder met het bier. Schep er de mosterd bij en roer goed om zodat alle bakresten op de bodem loskomen.
6. Bind de blaadjes laurier en takjes tijm samen en voeg, met de kruidnagels, toe aan het stoofpotje. Kruid met peper en zout. Dek af en laat een uurtje pruttelen – konijn moet danig zacht zijn dat het bijna van het bot valt.
7. Voeg net voor het serveren nog een scheutje azijn toe en werk, naar wens, verder af met peper en/of zout.
8. Serveert dit gerecht met een fris witlofslaatje (snipper wat witloof fijn, meng met mayonaise, kruid met peper, zout en een beetje natuurazijn) en kroketjes.